joi, 31 ianuarie 2013

Previziuni privind piata imobiliara la inceput de 2013

Expertii din domeniul imobiliar spuneau la sfarsitul anului 2009 ca preturile pe piata imobiliara au scazut dramatic dar e putin probabil ca in 2010 sa scada in continuare. Apoi spre finalul anului 2010 au spus „că mai rău nu se poate”.
Se pare insa ca se poate si mai rau: anii 2011 si 2012 au mers in aceeasi directie si preturile au mai scazut sensibil.


Potrivit datelor Institutului National de Statistica in 2012, numarul autorizatiilor de constructie a scazut cu 4% fata de anul anterior. In 2012 s-au eliberat doar 37.863 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale
Cele mai mari scaderi in numarul autorizatiilor eliberate s-au inregistrat in regiunea nord-est a tarii si in zonele de sud si sud-est ale Romaniei.
 
 
Daca stai bine sa te gandesti este foarte normal ceea ce se intampla.
- Cu peste 95% dintre romani proprietari, achizitia unei case nu mai este o prioritate. Cine a avut de gand sa-si cumpere un imobil a facut-o deja. Cine mai vrea nu pre are bani. Acum dupa alegeri, chiar daca noul guvern a reintregit salariile romanilor, se constata ca daca calculam in euro de fapt salariile romanilor au scazut sensibil fata de 2010. Cu alte cuvinte – mai putine sanse de a economisi.
E adevarat ca programul Prima Casa a incercat sa compenseze situatia de pe piata rezidentiala dar pana la urma fondurile alocate nu au fost prea mari iar numarul total de tineri din Romania care a reusit sa acceseze acest program a fost mic.
- Zona comerciala a intrat si ea in cadere datorita micsorarii numarului de firme operationale si al lipsei investitiilor. Cu exceptia afacerilor unor multinantionale restul economiei merge prost.
- Mai exista o speranta: fondurile europene. Acestea ar fi putut relansa macar afacerile imobiliare din sectorul industrial, dar din pacate aproape toate fondurile europene sunt blocate. Chiar daca actualul guvern va reusi sa deblocheze aceste fonduri la inceputul anului 2013 prea mult nu se mai poate face anul acestea deoarece proiectele din fonduri europene trebuie contractate pana in ultima parte a anului 2013, ceea ce este cam greu de realizat.
- Capac la toate: guvernul a amanat sa dea o hotarare care sa reglementeze litigiile dintre cei care au luat credite imobiliare si banci, ceea ce inseamna ca si mai multe locuinte vor fi scoase la vanzare.
 
Asa ca deocamdata, la inceput de an nu sunt semnale care sa dea sperante legate de o relansare a afacerilor in domeniul imobiliar. Probabil ca preturile nu vor scadea prea mult dar este posibil ca numarul tranzactiilor imobiliare sa scada destul mult. Previziunile pentru 2013 nu sunt "roz" !
.

Un comentariu:

  1. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next! Please visit my web site Zappads.ro. Best Find Jobs Online In Romania service provider.

    RăspundețiȘtergere